søndag den 30. august 2020

2020 uge 34 og 35. Hosta med mere.

Så gik der to uger mere. Tiden flyver som altid af sted :-)
Lørdag den 22. havde vi åben have for sidste gang i år, det vil sige, vi har åben efter aftale hele september måned. Jeg er blevet spurgt om det ikke er stressende at have åben have, selvfølgelig er det lidt hårdt at blive klar, men vi arbejder godt under pres her hos os og når der er en dato, hvor haven skal være så klar som den kan blive, bliver den det også :-). Og det er bare så dejligt, at have besøg af andre, der interesserer sig for have og planter. Det var godt nok lige ved at gå galt med at blive klar til den sidste dato. Onsdag inden åben have var jeg så uheldig, at falde, hvilket resulterede i en kraftig forstuvning af den ene fod. Heldigvis var vi kommet så langt, at jeg godt kunne sætte mig på sofaen et par dage, jeg er nu heller ikke sikker på at forstuvningen var så kraftig som lægen mente for jeg kom rimelig hurtig på benene igen.
Denne weekend er blevet brugt på have og planteskolebesøg.
Fredag kørte jeg op til Thybosminde planteskole i silende regn, det var en våd omgang, men et fantastisk sted at besøge.
Lørdag besøgte jeg, sammen med Rita fra Blomstertøsens have, en dejlig kolonihave i Randers. En rigtig plantesamlerhave, hvor der var masser af spændende planter. Vi var også en tur forbi Åse Hviid, hun er blomsterdekoratør og har en meget stor parklignende have, hvor hendes evner for dekoration ses tydeligt. Som sædvanligt, glemte jeg alt om at tage billeder, så I må nøjes med billeder fra vores egen have.
Først et par billeder, fra et sted, hvor jeg sjældent tager billeder. Det er indgangen til den gamle have, syd om huset.

 Til venstre er hegnet ind til den Japanske afdeling og til højre ligger vores store terrasse.

 Lidt længere fremme er indgangen og stien hen til terrassen.

 Fra Skovhaven ind i den gamle have.

Som lovet i overskriften Hosta. 
Vi har en del Hosta både nord for huset og i Skovhaven. Mange af de gamle Hosta har vi ikke længere navn på, men vi prøver på, at få lavet skilte når vi sætter nye.De sidst  billeder viser 3 Hosta, som står tæt på hinanden. Der er godt nok stor forskel på, hvilke  sneglene går i.

 Helt uden snegle bid.

 Lidt snegle bid.

 Næsten spist.

Til sidst lidt af hvad, der falder i øjnene lige nu.

 Russisk Kulsukker er blevet kæmpe stor.

 Dejlig farve på en Høstanemone.

 Så begyndte mine Cyklamen også.

 Også den hvide.

 En busk, som mange spørger til. Jeg ved, at det er en Daphne, men jeg kender ikke navnet på den. Den har hvid blomster og røde bær og så dufter den helt fantastisk.

 Persicaria Painters Palette.

 Fasanbusk.

 Flot og speciel blomst.

Et par dagliljer har sat blomst igen.
En dejlig kasse nye planter, venter på at bliver plantet.
God uge.

16 kommentarer:

 1. Hej Lene
  Det har været en begivenhedsrig uge, godt det ikke var så slemt med foden. Planten hedder Daphne retusa.
  Heldigt der er nok at tage billeder af i din egen have, når du altid glemmer at tage billeder :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så glad for, at det ikke gik værre med foden.
   Tak for navnet på min Daphne, vi er så glade for den.

   Slet
 2. Hej Lene. Fine billeder fra din have. Jeg ville også svare på din Dafne plante og på min står der Dafne tangutica. Kan så læse mig til at den faktisk hedder Dafne tangutica Retusa, så blev man så klog. Har købt vores hos en plantesamler på Lolland for mange år siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det.
   Jeg kan slet ikke huske, hvor vi har vores fra. Vi har haft den i mange år. Jeg googlede også lidt, den der hedder tangutica skulle være lidt sart, men til gengæld den der bare kaldes retusa, skulle blomstre allerede i april og det gør vores ikke, først i maj. På de engelske sider skriver de Dafne tangutica retusa group, så lidt forvirrende :-)

   Slet
 3. Spændende plantekasse du skal i gang med at tømme. Det var interessant at se, så forskelligt dine hosta er angrebet af snegle lige fra uberørt til næsten ædt op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid spændende at besøge Thybosminde og se hvad man får med hjem :-)
   Det er ikke til at blive klog på, hvad det er, der gør, at sneglene falder over en bestemt plante.

   Slet
 4. Hej Lene!
  Vilken fantastisk tur i trädgården, grönt och frodigt. De stora hosta är så vackra. Tråkigt med sniglarna, men tur att de inte äter på alla. Försöker få några hosta att överleva i min trädgård, men lyckas inte särskilt bra. Vacker färg på höstanemonen, och fasanbusken var mycket speciell och vacker. Tror inte jag har sett den förr.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis fik vi lidt vand igen ellers var det godt nok ved at blive tørt. Vi har mange hosta, de trives rigtig godt her. Fasanbusken er så fin, den er lidt sart og vi har oplevet at en stor plante gik ud, men heldigvis sår den sig, så der var en ny til at tage over.

   Slet
 5. Hej Lene

  Både Ulla og Lisbeth har ret - arten Daphne tangutica ses dog sjældent helt ren - den har været prydplante i det kinesiske gennem mange hundrede år og er aktivt blevet krydset frem og tilbage med andre Daphne arter. Derfor denne gruppe betegnelse.
  Ligesom med dine Hosta - Hosta er jo ikke bare Hosta, Der er vel flere hundrede forskellige rene arter og nogen af disse er jo mere modstandsdygtige end andre, og indgår i foskellig grad i de vi ser i haverne.
  Det ser godt ud med de nye planter, spændende hvad du har valgt!

  God bedring med foden og ha en dejlig uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan ikke huske, hvor min Daphne er fra, men sikkert en frøplante fra en privat have.
   Det er så spændende at besøge Thybosminde, hun har masser af planter man ikke ser andre steder så der kommer altid noget nyt med hjem :-)

   Slet
 6. Jeg har aldrig holdt åben have, men det kunne da være man skulle overveje det, når det er så hyggeligt. I har jo også en kæmpe have hvor der er masser at se på. Dejlige Hosta du viser!

  God bedring med foden!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er rigtig glade for at vise haven frem til andre havetosser, selvfølgelig er det lidt hårdt at blive klar, men det er umagen værd.

   Slet
 7. Det er et par smukke stier gennem en spændende grøn beplantning, du viser. Der er en dejlig ro over billederne, og man får lyst til at gå en tur på stierne og se, hvor de fører hen.
  Det er underligt, at snegle elsker nogle hosta, men de lader andre uberørte. Er det hostaerne med de tykkeste blade, de går udenom?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de fine ord. Vi har prøvet at lave haven i rum, så man får lyst til at gå videre og se hvad næste rum byder på.
   Jeg synes faktisk ikke rigtig der er et mønster i hvilke Hosta, sneglene fortrækker, det eneste er at det ser ud til især dem med lyse kanter er udsat, men på den anden side, er der også nogle af dem sneglene går udenom :-)

   Slet
 8. Sikke en smuk tur vi får gennem haven. Den er vildt frodig.
  Helt fantastisk at se når selv græsset her er brændt af.
  Jeg elsker hosta. Har dem også og aldrig har de været så store som i år. Selv i krukker.......

  Klem og god bedring
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de fine ord. Vores have er rimelig frodig og det på trods af at vi slet ikke har vandet i år. Vi fik masser af vand i juli og jorden har holdt fint på det. Det eneste vi har vandet i år, er vores græs og det var kun i juni, hvor det blev sået.
   De fleste Hosta står rigtig fint i år.

   Slet