søndag den 2. februar 2020

2020 uge 5. Sidste vintermåned.

Sidste uge i januar og start på februar, den sidste vintermåned. Det er det i hvert fald i følge kalenderen, men man siger jo også at Kyndelmisse er der hvor vinteren topper og landmanden skal gerne have det halve af sit fodder tilbage. Men det betyder jo også, at nu går det mod lysere tider.
Jeg har fået luget lidt mere græs i løbet af ugen og i dag har jeg sået lidt stauder.
Jeg havde egentlig bestemt mig for, at jeg ikke ville så i år, men da jeg kiggede mine frø igennem, kunne jeg se, at der var nogle, som det nok er bedst, at få sået inden de bliver for gamle.
Stauder skal helst sås om efteråret, men jeg har nu før haft held med, at så om foråret, så jeg tænkte, at det godt kunne gå nu.

 Det er første gang jeg prøver så-og priklejord fra Champost, det ser fint ud. Jeg plejer ellers altid, at købe den billigste og så sigter jeg jorden, men det var ikke nødvendigt med denne.

 Jorden er rigtig fin, de eneste "klumper" er de små lerklumper, som skal være der.

 10 forskellige slags blev det til. Jeg har sat dem i kold drivhus, så må vi se om det lykkes.

 Det er ikke så let at se, men den lille klat jord svæver over krukken i et spindelvæv :-) og Tulipanerne i krukken er på vej op.

Det er ikke kun i drivhuset, tingene er begyndt at røre på sig. Der sker noget nyt i haven næsten fra dag til dag.
En rundtur i haven, billeder fra de sidste par dage.

 Den gule Træpæon.

 Prærieliljer.

 Cyklamen Coum.

 Den hvide Kvæde er sprunget ud.

 En enkelt blomst i den gule Troldnød. Den får et år mere til, at vise den kan, ellers må den skiftes ud.

 Mirabellerne i læbæltet er tæt på, at springe ud.

 Doroteraliljerne begynder også at springe ud midt i mosset under Spireahækken.

 En sur Vintergæk.

 Kirsebærkornellen er også tæt på, at springe ud.Frøplante af en af mine gamle røde enkle Påskeklokker. Jeg er spændt på om den bliver lys eller om den bare ligner de andre, når den springer ud.
God uge.

10 kommentarer:

 1. Hej Lene

  Alletiders at du har fået sået - de frø der gerne skal have lidt kulde kan nok nå det endnu - selvom det er rekordvarmt denne "Vinter".
  Sikken en masse der er sprunget ud - flot pæonskud - mon ikke det er Paeonia ludlowii?

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har sat frøbakkerne i drivhuset, hvor der er lige så "koldt" som ude, så mon ikke der er koldt nok til, at frøene kan spire. Jo jeg mener, at den gule Træpæon er den almindelige ludlowii, den er i sin tid købt uden navn (tror jeg), men den ligner.

   Slet
 2. Ja foråret er over os, selvom det stadig er vinter. Min kirsebærkornel er ikke så langt som din, nordjyderne har overhalet mig indenom ;)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ser godt nok ud som forår, men det er nok lidt farligt, at tro vi slet ikke får lidt vinter. Jeg synes også det er tidligt med Kirsebærkornellen, men så er der så meget andet, hvor Samsø er før os :-)

   Slet
 3. Flot, at du fik sået. Jeg er jo bestemt ikke en haj til den slags, men jeg har indtryk af at mange frø/planter tåler ret meget, der ikke lige står i manualen. Det mest vanskelige er vist dem, der skal have kulde. Det får de i hvert fald ikke derude her hos os. Her er stadig ingen udsigt til frost i de næste 14 dage.
  Held og lykke med dem.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har sået en del de sidste år og det med svingende held. Men jeg synes nu alligevel det er hyggeligt 😊 vi har heller ikke udsigt til de store frost grader, men det skulle heller ikke være nødvendigt.

   Slet
 4. Jeg har osse sået staude frø. Det var bla. nogle jeg havde lusket ned i bukseopslaget sidste sommer på en bytur, og så flere af mine egne stauder. Det var i december, og nu har et par af dem spireret allerede.
  jeg overvejer at prøve at så salat. det kan jo osse spire ved ret lave grader.
  vores kirsebærkornel er lige så langt fremme som din, men dortheraliljer er kun lige tittet frem. Har din troldnød aldrig blomstret ordentlig, eller er det bare i år den sparer på blomsterne?
  Min er ret gammel og har altid været fyldt med blomster, men i år er den ret sparsom med dem. Måske eftervirkninger fra tørken 18. Den havde utroligt mange frøkapsler sidste år.
  spændene hvad foråret bringe
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så spændende når der begynder at spire i frøbakkerne :-)
   Vores Troldnød er ikke så gammel, sidste år havde den en del blomster så måske skal den bare blive gammel nok :-) Vi har en rød som blomster meget, men den er også gammel. Ja foråret er en dejlig tid og det begynder da efterhånden at ligne lidt.

   Slet
 5. Hej Lene!
  Det är en mild vinter, men blir ändå förvånad över hur långt det kommit i din trädgård, med stora knoppar på träden. Vill gärna börja så, men är lite orolig för att det skall bli riktigt kallt fortfarande. Men skall nog prova, blev inspirerad av dina bilder.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogle ting er tidlig ved den i år, men vi kan nu god risikere, at der kommer lidt frost og sne endnu, men nok ikke meget. Det er stauder, som jeg har sået og de skal helst have lidt kulde. Jeg regner med at så lidt mere senere, men det er de ting som spirer ved højere grader, dem stiller jeg inde i stuen.

   Slet