søndag den 7. april 2013

Georginerne frem fra kælderen

Så fik jeg endelig taget mod til mig og vi fik hentet alle georginerne hjem. De har stået hele vinteren hos min mands søster. som har en gammel kartoffelkælder de ikke bruger og det er det ideelle sted at opbevare dem. Alligevel er det altid spændende at se om de har klaret vinteren.
Det ser ud til at de er helt ok, der er lidt mug på nogle enkelte knolde, men ikke ret meget og det kan let skæres af.

Her står de i værkstedet. Nu skal jeg have dem sorteret og klargjort til at sætte i potter. Det gør jeg med de fleste, men der er dog nogle stykker, der er så store at de må direkte i jorden. Det må nu nok vente lidt endnu.

Når knoldene er sat i potter skal de stå i drivhuset, indtil de får lidt størrelse. Vi er desværre plaget af dræbersnegle og de kan rigtig godt lide georginer. Det ser ud til at sneglene ikke rigtig kan komme til at ødelægge planterne, hvis de har lidt størrelse. Hvis vi sætter knoldene direkte i jorden, sker det at sneglene tager dem som de kommer op, men det hjælper en del, når vi strør feramol omkring planterne



Vi har taget overvintringsdrivhuset ned, så nu er der plads til alle potterne med georginer (tror jeg), men der bliver sikkert lidt trangt et stykke tid. Der blev ellers så god plads, da vi tog det lille drivhus ud.


Kameliaen er nu næsten sprunget ud, men ikke helt. Der er flere knopper på vej, og den blev lyserød, men ikke så stærk i farven som på billedet, der hang på planten.


I eftermiddags kom min mand ind og fortalte, at nu var der forår. Han havde hørt en tudse over i vores sø. Jeg havde godt nok set dem igår, men det var først i dag de fik lyd på. Tænk sig, at man kan blive så glad for så kedelig en lyd:-)

Det er ikke så let at se den, men den sidder i kanten af vandet.



Der er også kommet gang i fiskene, her er det guldfisk, der kan skimtes i skyggen af vores sydbøg.



Jeg har klaget over at mine juleroser slet ikke er sprunget ud endnu. Det passer nu ikke helt.
Se hvad jeg fandt inde under en stor buksbom, der står ved søen. Jeg har ikke sat den der, og de hvide juleroser plejer ikke at ville gro i haven, men når juleroserne sår sig, bliver de hvide, så efterhånden har jeg også lidt hvide.

















17 kommentarer:

  1. Jeg synes nu frøerne er hyggelige at høre på :)
    Det var da sjovt, at de frøsåede juleroser alle er hvide. Jeg synes også de hvide er mere vanskelige at få til at gro i min have end alle de forskellige varianter over farven rød.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ihvertfald et godt tegn på forår, når frøer og tudser lufter deres stemmer.
      Jeg har en del rødlige juleroser, der først er begyndt at frøså sig nu, de har ikke blomstret endnu, så jeg ved ikke hvilken farve de får. Dem der blomstrer nu ved jeg ikke helt hvor kommer fra, de står temmelig langt fra dem jeg selv har plantet og de er røde.

      Slet
  2. Flot at dine georginer har klaret det, jeg lagde mine i atamon vand, så jeg håber muggen forsvinder, der var ikke så meget. Dem der var værst tilredt blev smidt ud. Jeg har gjort samme erfaring med georginer og dræbersnegle, øv hvor er det træls.
    Det har jeg aldrig hørt før, at de frøsåede juleroser blev hvide, men jeg må give dig ret i, at de ikke er meget for at gro i haven, heller ikke hos mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har taget alle georginer ud af kasserne her til aften og der var kun en vi måtte smide væk. Der er lidt mug, men det er ikke meget og nogle enkelte havde en rådden knold, men den klippede vi af. Jeg havde også en plan om at spraye dem med en atamonblanding.
      I kælderen var også alle mine duftliljer. De var meget fugtige, men de er lagt på gulvet i værkstedet, så håber jeg de tørrer lidt.

      Slet
  3. Jeg ved ikke om det har noget med jorden at gøre men jeg har også mistet en hvid julerose. Den er simpelthen ikke kommet op i år, øv!
    Det blir flot med alle dine geoginer, jeg tror også jeg vil købe feromol i år, vi er også plaget en del af det krapyl til dræbersnegle også selv om jeg samler næsten hver aften med pandelampe und alles og væmmes ved hver enkelt jeg tager op med tang og smider i en spand foret med en pose indeholdende saltvand. Efter indsamling slår jeg knude på posen og et par timer efter er de døde. Jeg er kold og hård, når det kommer til dræbersnegle ;o)
    Ha' en dejlig aften!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg så den første lille snegl idag, og den blev som jeg altid gør, klippet over.
      Jeg plejer at gå min runde om morgenen. Jeg har en saks jeg kun bruger til at klippe snegle over med. Jeg lader dem ligge eller smider dem ind i bedene og næste gang jeg kommer forbi er de næsten væk. Jeg kan ikke lide at samle dem sammen, men synes at det er lettere at klippe.

      Slet
    2. Jeg plejede også at skære dem over med spaden eller hvad jeg havde i hånden. Men da jeg hørte at de æder hinandens lig, skulle jeg ikke være den der serverede det store kolde bord!

      Slet
  4. Novra hvor bliver det flot til sommer. Du bør nok klappe i dine hænder over, at du har frøer og tudser. De spiser snegle! Det med feramolen har jeg overvejet, men ved ikke hvad det betyder for miljøet. Det er jo ikke helt ligegyldigt.

    Mht. dit snegleklipperi skal du grave dem ned, for de tiltrækker andre snegle, hvis du bare lader dem ligge. De er kanibaler. Jeg har lavet en hel kirkegård til bæsterne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi er også rigtig glade for dem, og der er mange selvom vores dam ikke er ret stor.
      Jeg mener at feramol er godkendt til økologisk brug, så det skulle ikke være så slemt at bruge. Mange pøser salt ud i store mængder og det er da bestemt ikke godt for miljøet.
      Ja de tiltrækker andre, men jeg tror bare at det er dem der er der i forvejen og så er de jo nemme at finde:-)

      Slet
  5. Jeg skal også have fundet mine Georginer frem. Har ingen anelse om, om de er levende, da de er gemt af vejen i en lidt varm kælder..... Krydser fingre.
    Jeg satte hvidløg med ned til mine Georginer sidste år og var ikke så plaget af snegle som året før. Måske dette råd også vil hjælpe hos dig.
    God dag.
    Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som en god ide, det tror jeg at jeg vil prøve. Vokser hvidløgene så man kan bruge toppen i salat? Det vil da være fint:-)

      Slet
    2. Glemte lige at krydse fingre:-)

      Slet
    3. Jeg har ikke prøvet, men sikkert nok....

      Slet
  6. Hvor er det godt at dine georginer har klaret vinteren.
    Jeg har ikke kigget til vores endnu. Det er da for tidligt at sætte dem i jorden.
    Ha´ en god dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja jeg var også spændt på at få dem hjem, heldigvis var der kun en, der skulle smides ud, resten så fine ud.
      Ja det er for tidligt, men jeg plejer at sætte dem i potter først og det er ved at være på tide at få ordnet det.

      Slet
  7. jeg havde vel 25 georginer, men i 2009 kom dræbersneglene og udryddede alt på nær 1, som har stået i krukke siden.
    Jeg fik en flot tofarvet forærende sidste år, og år har jeg købt flere nye, som spirer fint indendørs. Jeg er ikke vild med gift, men overvejer kraftigt Feramol, for der er grænser for hvad der er plads til på terrassen, som først blomstrer sent. Holder sneglene sig helt væk? og hvor tit drysser du det ud?

    SvarSlet
  8. Hej Bente.
    Jeg plejer at strø lid feramol når jeg planter og så ellers holde øje med om der er noget tilbage eller om det bliver for vådt. Jeg drysser lidt ud flere gange, måske hver 3. uge lidt afhængig af vejret. Sneglene holder sig ikke væk, men det begrænser deres hærgen. Det samme gør sig gældende, når planterne har en rimelig størrelse, når de plantes. Hvis jeg planter knoldene direkte i jorden, har jeg svært ved at holde sneglene væk og de æder planten efterhånden som den kommer op.

    SvarSlet