søndag den 20. oktober 2019

2019 uge 41 og 42. Høst.

Efterår er høsttid. Vi har ikke så meget, som skal høstes, men lidt æbler og kartofler har vi da fået i hus.
Ellers er de sidste par uger gået med, at få plantet og flyttet rundt på en hel del stauder. Der er bestilt lidt flere frø så lige om lidt skal jeg igang med at så stauder.
For nogen er efteråret den tid på året hvor man begynder, at gå lidt i hi. Sådan har jeg det slet ikke, jeg kan rigtig godt lide efteråret både på grund af de mange flotte farver, men for mig er efteråret også starten på et nyt haveår. Det er tid, at  gøre status over hvilke planter, der fungerer på pladsen og hvilke, der ikke gør. Selvfølgelig kan man ikke flytte rundt på alt her om efteråret, nogle ting er bedst at flytte om foråret, men så skriver jeg ned, ellers har jeg glemt alt om det til foråret :-)

 De sidst Discovery æbler er plukket, de er nu i fryseren.

 Kartoflerne står i vores værksted med en sæk over, vi har kartofler til langt hen på vinteren.

 Der er så mange vindruer i år, vi kan næsten ikke få dem spist, nu har vi prøvet, at lave likør af nogle af dem. 

I haven flytter vi rundt og graver op.

 En gammel Iris var blevet alt for stor. Så den blev gravet op og delt. Lidt af den blev plantet igen, resten kom i potter.

 Her er det en stor gammel Fuchia, som er gravet op. Så blev der plads til en ny rose :-)

 Jeg kan ikke smide planter ud, så når jeg graver op og deler kommer resten i potter, her er det Primula.

I haven kan man nu også godt se, at det er efterår.

 Den røde Løn er rød året rundt, men får alligevel en helt speciel farve her om efteråret.

Troldnøden får en smuk rød farve.

Men selvom vi er langt henne på efteråret, er der mange stauder, som stadig blomstrer.

 Stokesia.

 Knopurt.

 Oktoberstormhat.

 Jeg kan ikke lige huske, hvad den hedder :-( 

Sangerhausen Jubilæumsrose.

New Dawn.

Skolernes efterårsferie er slut nu, så jeg regner med at skulle på arbejde i næste uge. Det betyder, at der ikke er så megen tid til haven inden det bliver mørkt og i ugen efter bliver det mørkt endnu før, men så er det godt, der er weekend i slutningen af ugerne.
God uge.

18 kommentarer:

 1. Sådan har jeg det også! Jeg arbejder i haven hele året - måske ikke så meget om vinteren, men jeg har ingen sæsonafslutning! Det er nu der flyttes, deles og plantes, mens jeg stadig kan huske hvad, der er hvad - og hvor meget det fylder! Om foråret har jeg en tendens til at undervurdere størrelsen på div. stauder. Og så er der jo al planlægningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Efteråret er en skøn tid, tid for drømme :-)

   Slet
 2. Ja jeg går heller ikke i vinterhi, netop i dag har vi gået rundt og kigget på, hvad der skal fælles og flyttes.
  Høststenbræk hedder den, du ikke kan huske :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja selvfølgelig hedder den det, den er så fin, en langsom starter, men den bliver lige så stille større og større.

   Slet
 3. Hej Lene!
  I en stor trädgård finns det nog mycket att göra, oavsett årstid. Här är det väldigt blött, men har i alla fall fått planterat mina lökar, som jag hoppas blommar fint till våren. Vackra rosor hos dig.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har også flere steder, hvor man næsten ikke kan gå på grund af væde. Vi har fået alt for megen regn. Roserne har været fine i år, men nu takker de af.

   Slet
 4. Hej Lene

  Flotte billeder fra efterårshaven, Jeg forstår heller ikke det med at nogen går i hi, dagene bliver jo kortere, men det lys der er må jo så bare udnyttes:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja man mærker rigtigt at dagene bliver kortere nu og til weekenden bliver det bare værre, men så må vi udnytte weekenden godt.

   Slet
 5. Jeg kan heller ikke smide planter ud. Og lige nu er jeg ved at tynde ud, især i mombretia. De har næsten overtaget mit "varme" bed.
  Jeg bruger osse efteråret til at flytte rundt, og vinteren til at tynde ud, og drømme, planlægge næste år. Og man kan luge nogle gevaldige lange skvalderkålrødder op nu.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan blive til mange potter med overskudsplanter, men heldigvis er der tit en, der gerne vil overtage. Det er en god tid at luge, det er let at få de fleste slags op og så spirer det ikke til foråret når det er væk.

   Slet
 6. Jeg elsker efteråret og omstillingen fra at være ude til at være inde. For mig er det en del af årets og vejrets gang. Jeg glæder mig til at rydde op i haven og gå i hi inde i en lun sofa med nybagte boller, mens jeg bl.a. genser årets billeder og haveoplevelser og planlægger næste år. Og mens jeg tænker på alle jer, der går rundt i pivblæst og roder i iskold og våd jord. Godt, vi selv kan vælge :-))))
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja heldigvis kan de fleste få lov til at vælge selv og jeg nyder faktisk at gå ude næsten hele året, bare ikke hvis der er sne, det bryder jeg mig ikke om, men jeg nyder nu også nybagte boller og en lun sofa :-)

   Slet
 7. Tak for at minde mig om at min iris da også godt kunne trænge voldsomt til at blive delt. Den vælter ud til alle sider.
  Jeg har stadig mange løg at lægge, men vejret driller mig: når jeg har tid til at gå i haven øser det ned - og når jeg fx. er på arbejde, så er det tørvejr....men jeg skal nok få lagt alle løgene inden jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. Iris skal trimmes en del for ikke at vælte ud til alle sider. Jeg har ikke rigtig sat løg i år, har bare nogle få som skal i en krukke når jeg får tid. Vejret driller godt nok en del i år, det er lidt zik zak mellem byger og regn. Du skal nok nå det ellers er der en del fridage mellem jul og nytår :-)

   Slet
 8. Tænk at man kan have for meget i haven og en ting skal deles eller graves op.
  Det glæder jeg mig til sker her. Lige nu kan det ikke blive stort nok.
  I weekenden fik jeg vindrue juice af en veninde, der var ved at drukne i vindruer.
  Det kan varmt anbefales.

  Klem og skøn weekend
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sker nu hurtigere end man tror og nogle planter har godt af at blive delt en gang imellem, men der er da også planter som man ikke skal begynde at dele :-)
   Det lyder også lækkert med vindrue juice, men vi drikker ikke ret meget juice så jeg tror vi prøver at spise os til rette med de sidste vindruer.

   Slet
 9. Jag fick druvor av två grannar som de inte orkade äta upp. De båda sorterna smakade helt olika. jag kokade druvsaft på dem som jag nu har i frysen. Likör låter ju väldigt gott.

  SvarSlet