torsdag den 31. august 2017

31. august 2017. Sumpbedet og Skovhaven

Så kom den sidste sommerdag for i år. Sommeren har været fuld af regn, men set med haveøjne har det nok ikke været så slem. Det har ikke været let at holde ukrudt nede med alt det vand, men til gengæld har det været muligt, at flytte planter uden problemer hele sommeren. Og det har vi benyttet os af.
Lige om lidt er vi igennem alle bede i den gamle have, der er flyttet rundt på planter, ryddet ud i nogle og sat en masse nyt. Alt sammen for at se, om ikke det kan lade sig gøre for os, at komme til bunds i ukrudtet. Det ser forløblig ud til at lykkes helt godt, de bede vi har været igennem, er blevet noget lettere, at have med at gøre, så der er håb forude :-)
I dag vil jeg vise lidt billeder fra Supmhaven og Skovhaven.

Først lidt fra Sumphaven.
Det gamle Hostabed for nordenden af huset hænger sammen med Sumpbedet. Det er virkeligt et bed efter mit hoved. De forskellige Hosta, står så tæt, at der faktisk ingen vedligehold er i dette bed. En hurtig gang lugning i foråret og deling af planterne når de bliver for store.

I forgrunden er det Empres Wu, som skulle være den største Hosta, den er også stor, men om den er den største ved jeg nu ikke. På huset vokser 2 Klatrehortensier.


Siddeplads ved siden af Gunneraen, der er blevet rigtig stor i år, vi har været nødt til at skære en del blade af, for at kunne være for den.


 I supbedet har vi sat en del Astilber af forskellig slags. Især, der hvor vandet ofte står. Vi havde først sat nogle Hosta, men de kunne ikke tåle alt det vand, så de er flyttet op på "land".

Så bevæger vi os op til Skovhaven.
Det er lidt svært, at tage billeder med overblik, stierne er smalle og træer og buske er efterhånden blevet rimelig tætte.

 Indgang mellem Hasselnødder og Valnød.

 Den brogede plante, kan jeg ikke huske hvad hedder, men den har vokset sig rigtig stor i år og den lyser godt op i mørket.

 Walisisk seline er så fin. Det er første gang den blomstrer her hos os. De høje grønne er rodskud fra Skæbnetræet. Den eneste ulempe ved mit yndlings træ.

 Stien lang hækken ind til den gamle have. Her er der rigtig mange Hosta, der klarer sig godt her i skyggen.

 Sidste billede af Skovhaven er taget fra terrassen, hen over bambushækken. Det er Skæbnetræet mellem rød Hassel og Eg og med Rabarberpoplen i baggrunden.

Lige et par billeder fra Den gamle Have.


 Stien mellem Den japanske Have og Troldhasselbedet. Her er det vinterhårdføre Fuksia med bund af Hasselurt. Jeg har 5 forskellige, den sidste, en hvid, købte jeg på Vildsund Marked i lørdags.

 En rød, der er lavet fra en stikling jeg fik for mange år siden.

 En lyserød, hjembragt fra Bornholm også for mange år siden.

 En lidt anderledes rød med brogede blade, købt hos Henriettes Have.

 En mere spids lyserød, købt hos Staudefeen.

Til sidst billeder af mine Inkaliljer.

 Gul købt hos Hayloft Plants i UK

 Denne har ikke blomstret før, så spændende. Også fra Hayloft.

 En lyserød, den blomstrer flittigt og plejer at være stor og flot, men den trænger til at blive plantet om. Den har vi fået af nogle bekendte.

 Den sidste blomst i den orange også fra Hayloft.

De første er alle nogle, jeg ikke regner med at kunne klare den danske vinter, så de bliver opbevaret frostfrit.
I haven har jeg 2 Inkaliljer, som bestemt kan klare sig. De er lidt svære at etablere, men når først de får fat, er de næsten ikke til at styre. Jeg har en gul og en orange. Den gule er kun et år gammel, men den orange har jeg haft en del år.
I år ville jeg flytte den gule og begrænse den orange. Den gule havde rødder en halv meter ned og den orange gravede jeg 4 spande rødder op af.
Alligevel lod jeg mig friste til at købe en rød i Vildsund. Hende jeg købte den af, mente at den kunne står ude med lidt vinterdækning, så det prøver vi.

Nyeste skud på Inka stammen.

God weekend lige om lidt og god September med masser af sol og varme, håber jeg :-)

13 kommentarer:

 1. Sikken en masse herlige billeder, jeg vidste ikke, at inkaliljer blev så voldsomme. Gunneraen ja den må klippes, ellers kan I ikke være der for den.
  Skæbnetræets rodskud forærer jeg væk til dem som gerne vil have sådan et træ. Det er også sådan, jeg har fået mit.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde fået fortalt, at Inkaliljerne er voldsomme, men efter at have prøvet at etablere dem flere gange, troede jeg nok ikke helt på det 😀
   Vi plejer også at grave rodskud op og forære væk, men der er virkelig mange.

   Slet
 2. Det bliver spændende at se Astilberne på deres nye plads når de blomstrer til næste år. De får det vist noget bedre hos dig end de havde i mit sandjord.

  SvarSlet
  Svar
  1. De står i hvert fald fint nu og ja det bliver spændende at se det næste år.

   Slet
 3. Hi, I loved the pictures.
  Your garden is beautiful.
  I loved meeting you.
  Janicce / Brazil

  SvarSlet
 4. Sikke en frodighed :-)
  Ja hostaer er guld værd når det kommet til at lukke af - for den naturstridige bare jord, og ukrudtet. Vi har selv haft en del, som nu er blevet skiftet ud med forskellige blomstrende stauder. Sneglene var desværre også alt for glade for dem... det var vist en god menu.
  Mange havehilnser fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nogle steder er der næsten for frodigt 😀 Jeg er rigtig glad for Hosta. Det er lidt forskelligt med om sneglene kan lide dem, nogle er de meget glade for og andre rører de næsten ikke.

   Slet
 5. Hold nu op du har mange blomster Lene. Alt står så frodigt- Det er da helt vildt. Kan godt se jeg har enorm lang vej. Men det kommer stille og roligt.

  Smuk weekend
  Knus

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er mange blomster og meget frodigt, men desværre også meget ukrudt, men som du siger, tingene kommer stille og roligt :-)

   Slet
 6. I får lavet en masse i haven - men hvis man får ændret beplantningen så det dæmmer op for ukrudtet, så er det jo en god ting.
  Her har jeg også måttet luge mere end nogensinde før, og roserne har ikke alle været glade for vejret i år.
  Jeg vidste slet ikke at astilberne gerne vil have det fugtigt.
  God søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vi håber i hvert fald at det lykkes. Roserne er på vej igen, så der er stadig håb for lidt flere blomster, hvis ellers vejret arter sig.

   Slet