søndag den 24. januar 2021

2021 uge 3. Vinter-forår ?

 Mandag eftermiddag fik vi lidt sne, et tykt lag af tøsne, flot så det ud, men heldigvis forsvandt det hurtigt igen. Desværre blev det afløst af regn og blæst. Vejret har ikke indbudt til at komme i haven, så det meste af ugen er gået med, at få lidt til side indendørs. Blandt andet har jeg fået meldt vores have til Åbne Haver gennem Haveselskabet.

Søndag formiddag var der fint vejr, koldt og tåget, men alligevel ok, så jeg fik endelig gang i at klippe blade af Påskeklokkerne. Jeg blev færdig med de gamle, almindelige i Det lilla Bed og fik startet på de dobbelte i Troldhasselbedet.

Flot så det ud.

Yngste barnebarn Birk, blev 2 år mandag, så flaget var hejst.

,
40 mm vand ses tydeligt i Sumpbedet, heldigvis virker bedet efter hensigten så vandet forsvinder hurtigt igen. 

I dag kom jeg så lidt i haven. Først var jeg rundt og kigge efter foråret :-) Selvom der er vinter, står foråret på spring. Både Erantis og Vintergække titter frem og mange stauder begynder, at stikke snuden forsigtig op, de skal nu nok ikke have for travlt, der loves frost igen i næste uge.

Den røde Troldnød er tæt på at springe ud.

Den gule Troldnød er sprunget helt ud. Den var ellers truet med, at blive gravet op fordi den næsten ingen blomster har haft i den tid vi har haft den. Nu får den en chance til :-)

Cyklamen står med knopper.

Lang om længe fik jeg så begyndt med, at klippe blade af Påskeklokker. Der er lidt delte meninger om det er nødvendigt. En af grundene til, at gøre det er, at eventuel svamp i de gamle blade, ikke skal smitte de nye blade. Jeg gør det især fordi jeg synes, at man ser blomsterne meget bedre.

Inden klipning

Efter klipning.

Der er ikke så mange blomster, men lige en enkelt faldt i øjnene :-)

God uge.


20 kommentarer:

 1. Ja det er et stort arbejde at klippe bladene af påskeklokkerne, især når man har mange som vi har.
  Jeg skal love for, at der er vand i sumpbedet, godt det virker som det skal.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et stort arbejde, men jeg synes det er det værd. Jeg tager lidt ad gangen, så er det ikke så slemt.
   Vi er så glade for at vi tog os sammen til, at få gravet sten ned i Sumpbedet, det gjorde virkelig en forskel og selvom, der stadig står vand når der har regnet meget, forsvinder det hurtigt.

   Slet
 2. Flot blomst du fandt derude. De pokkers blade plejer jeg at samle i plastiksække til afbrænding, for på komposten er de evigheder om at blive omsat og flyver rundt overalt, når det blæser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bladene fra Påskeklokker er nogle genstridige nogle. Jeg putter dem på den store kompostbunke, der kommer alt på, så komposten fra den bruger vi ikke i haven, den bliver kørt i marken.

   Slet
 3. Hej Lene

  Noget af et arbejde med de blade - men når du har tiden og vejret er til det, så går det nok. Meget af det arbejde der traditionelt er henlagt til disse måneder, feks også beskæring af frugttræer, det er jo for at gartnerne skulle have noget at lave året rundt.

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tager lidt tid, at få dem klippet, men jeg nyder blomsterne meget bedre bagefter :-)
   Ja megen beskæring kan sagtens gøres på andre tider end traditionelt, men enkelte ting skal man vist passe lidt på med.

   Slet
 4. Sneen pynter jo svært, men det er også dejligt at kunne lave lidt i haven igen. Det er et stort arbejde med alle de påskeklokker du har, men det er sikkert smart når blomsterne begynder at vise sig.
  Dejligt sumpbedet virker efter hensigten!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre har vi fået sne igen og med den lovede frost varer det nok lidt inden den forsvinder. Jeg synes i hvert fald at blomsterne ser meget bedre ud, når bladene er væk.

   Slet
 5. Hej Lene!
  Mina Julrosor ligger under ett lövtäcke än så länge. Såg några knoppar i december, men får nog vänta på blomning. Så fin färg på den som blommar, hos dig.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har også fået sne igen, så de få blomster, der var sprunget ud hænge meget, men de skal nu nok rejse sig igen.

   Slet
 6. Sikke mange påskeklokker du har! Jeg har ikke ret mange og klipper dem heller ikke - jeg kan godt lide de står frodige og grønne. Jeg ved godt det er noget med svamp og smitte, men det har ikke rigtig fået mig i gang med saksen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har efterhånden en del Påskeklokker, de er så god som bunddække. Jeg er også glad for dem når de står frodige og grønne, men selvom bladene klippes væk, varer det ikke længe inden de gør det igen.

   Slet
 7. En smuk klokke du har der. Ja man kan meget bedre se blomsterne når de gamle blade er væk. Jeg er osse igang med dem.
  Cyklamen er så fine, de ser så sarte ud, men det er de vist ikke ??
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har rimelig held med Cyklamen, jeg tror egentlig ikke de er så sarte. Vi har nogle gamle, som breder sig en del og vi har også fundet frøplanter langt væk fra moderplanterne.

   Slet
 8. Det er super, som sumpbedet virker efter hensigten. Det er en god investering. I begyndelsen klippede jeg også juleroser for at kunne se blomsterne, men de senere år har de døjet med svamp. Jeg ved ikke, om det er de våde vintre uden frost, der driller. Mine er desværre ikke så langt, at der er blomster i, som du har.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er så glade for Sumpbedet. Døjer du også med svamp i Påskeklokkerne når du klipper bladene af, men du har sikkert ret i at det kan være det våde vejr, det er der ikke noget som er glad for.

   Slet
 9. Det er et fint sumpbed, og det er godt at den virker efter hensigten.
  Jeg har også klippet bladene af mine påskeklokker, men jeg har ikke så mange planter, så det var nu hurtigt gjort. Der ligger mange nedfaldne efterårsblade omkring påskeklokkerne. Jeg plejer at rive bladene af, for at det ikke skal blive for fugtigt og tæt for påskeklokkerne, men i år har jeg ladet dem ligger, så må jeg se, om det var en god ide.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har også mange blade i haven og plejer slet ikke at rive dem væk, kun fra græsplænen, hvis der er for mange der. De bliver revet ud i bedene. I år har Javsen fået en ny løvsuger, som han har brugt til at fjerne blade fra et enkelt bed med Mor og Barn, de plejer at være helt dækket af Troldhasselblade og derfor nødt til at starte forfra hvert år, i år står de fint grøn endnu.

   Slet
 10. Først i dag er her begyndt at tø.
  Så det har været svært at lave noget i haven, når det hele er frosset.
  Skal da love for i har fået vand.
  Jeg vil have en vandmåler. Det er så vildt når i andre skriver om de nedbør der er kommet.
  Jeg kan ikke helt følge med. For ved ikke noget om mængderne her.

  Rigtig dejlig dag
  Klem

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har stadig en del sne, så mit klipperi er gået i stå, men jeg har nu også en del, der skal laves herinde så jeg har nok at lave, det er bare lige det med at finde energien til at rydde op i gemmerne :-)
   Vi er glade for, at vi kom i gang med, at holde lidt øje med, hvor megen regn, der kommer. Inde kunne vi aldrig huske om der havde regnet meget eller lidt :-)

   Slet